zondag 18 oktober 2009

WAT EEN DANKBAARHEID
De eigenaar van het huis waar ik mag wonen; heeft jaren geleden een Eucalyptusbos aangelegd ( foto 1) en we vinden het een energetische plek. Totdat we erachter komen dat, de hoogte (inmiddels geloof ik 25 meter) de zon tegenhoud en de Eucalyptus, alle water uit de grond trekt. Het moet dus gekapt worden. Maar goed, nog even een kijkje in het bos, waar Blue graag doorheen banjert. Foto 2 is mijn buitenzit...Ik schrijf daar vaak en zit dan te kijken naar de kolibries die uit mijn zoetwaterbakje komen drinken. Er zijn meer dan 167 soorten kolibries in Ecuador en ze verbruiken 14.000 kalorien per dag! Dus ze hebben heel wat bloemen nodig. Herman de kanarie is steeds weer meegereisd en zingt vaak zijn hoogste lied-. ooit heb ik hem meegenomen naar Quito- de drukke hoofdstad van Ecuador- hij heeft 4 maanden lang zijn bek niet opengedaan en de eerste dag dat hij hier in het groen zat...zong hij zijn prachtigste lied.

********
God
Ik dank voor mijn overvloed,
ik dank voor de mensen die ik ken en
die met liefde in het leven staan. Ik dan voor mijn dieren
die mij elke dag zoveel geven en ik dank voor deze tuin in wording.
Ik dank voor de mogelijkheid die ik hier heb gekregen en heb aangepakt;
Om te worden wie ik bedoeld was om te zijn.
**********
We hebben zo´n 2500 vierkante meter grond rondom het huis en ik ben bezig met het bijschaven van dit kunstwerk. Misschien niet helemaal een ecologische gedachte...dat alles wat opkomt gebruikt kan worden en dat de aarde zelf wel weet wat goed voor haar is.....Op foto 3 ziet u de banaan. Hij stond op een plek waar hij niet groeide en gaf een miezerige aanblik. Ik plantte hem op een andere plaats en sprak elke dag tegen hem....hij is nu alweer 2 m
eter hoger dan op de foto. Zijn enorme bladeren werken als een soort paraplu voor de planten die wat meer schaduw nodig hebben. Ik heb er nu een waterbak voor de vogels neergezet en...ja hoor...mooi van de hete zon..komen ze tegen de avond drinken.
***********
De tuin, lijkt op een van mijn schilderijen:

hier op de video te zien.

Ecuador is geloof ik wel het mooiste land ter wereld... vooral vanwege haar biodiversiteit. Ik kan in 2 uur vanuit Quito in een volledig ander klimaat zitten. En zelfs een half uur rijden vanaf Quito, in de krater Pululuahua... heb ik een subtropisch klimaat. Ook dit kunnen we trouwens kopen ( daarover later meer). In de regentijd hoost het daar nooit...de regen valt zachtjes naar beneden en er komt nooit-wind. Ik ben er een aantal keren geweest en ik was ook direckt verliefd op deze plek. Maar ik ben geloof ik verliefd op heel Ecuador. Ook een hacienda bij Santo Domingo...te koop...en ik bezocht het...tientallen soorten vlinders..blauw...groen..geel en rood, vlogen om mijn hoofd. Het kan gewoon niet waar zijn...deze unieke pracht.

********

Ik heb zelf.. zo´n 15 medicinale planten in de tuin...maar er zijn er honderden in heel ecuador. En ik hoorde dat kort geleden de Nederlandse Ambassade de financierder is geweest van een 24-tal video's die gaan over de verschillende Indianenstammen met hun verschillende tradities en helingsrituelen met medicinale planten. Ik hoop dat ze worden vrijgegeven in de gewone verkoop...dan kan ik ze hier plaatsen.

*********

Een echte traditie is het maken van vruchtensappen. Mijn sapmachine is het meest gebruikte instrument van de keuken. jaren geleden...in nederland, besloot ik al, geen keukenmachines meer aan te schaffen. Eigenlijk kan alles met de hand. De sapmachine heb ik hier echter nodig. Ik maak zelf zo´n 2 a 3 liter sap per dag. Meestal Ananas met citroen en gezoet met Stevia of boomtomaten ( die wij geloof ik niet kennen) met citroen en Stevia. Maar we kunnen elke soort vruchten gebruiken en daar ook weer de medicinale planten aan toevoegen die we nodig hebben. Nooit teveel, want ook hier kan een overdosis je zieker maken dan je bent. Op de vele markten worden de vruchtensappen gemaakt en voor 1 dollar kunt u genieten van een vruchtensap met een geklutst eitje ( van het land, dat zijn kleine groene eitjes), met een medicinale toevoeging.

********

De tuin, mijn tuin, uw tuin...het verhaal zal niet stoppen. Ik doe mijn deel, in mijn tijd op deze aarde en een ander doet weer haar/zijn deel. Zo wordt het een prachtig schilderij, met meerdere kleuren en geuren en soms een dissonant..die de aandacht trekt.

1 opmerking:

  1. hoi Poort, effe een reactie op '.. en ik ben bezig met het bijschaven van dit kunstwerk...misschien niet helemaal een ecologische gedacht..' Waar gaat ecologie over? Ik denk dat we niet voor niets samen op deze planeet wonen, aarde en mens. Aarde geeft, aarde neemt - de mens geeft, de mens neemt. Bijschaven kan juist een geven zijn van mens aan aarde, ik denk (maar dat zijn mijn persoonlijke gedachte en hoeft niet een ierders waarheid te zijn) dat menselijk ingrijpen niet altijd hoeft te betekenen dat dit de aarde belast. Ik denk zelfs dat aarde gelukkiger is op het stuk grond waar de hand van de mens liefdevol ingrijpt en bijschaaft als een stuk grond dat achteloos wordt gemeden en planten volledig de vrije ruimte hebben, maar waarmee ook nimmer aangeraakt met de verwarming door menselijke liefde.

    BeantwoordenVerwijderen